SkillsinZicht.nl: Wat kan ik ermee?

bELANGRIJKE INZICHTEN
 • Etil research group lanceerde recentelijk een nieuw (en gratis) platform: SkillsInZicht.nl 
 • SkillsInZicht heeft modules voor zowel werkenden/werkzoekenden als werkgevers
 • Je stelt gemakkelijk en snel je persoonlijke werk-DNA of vacature-DNA samen, enkel en alleen door je cv, LinkedIn-pagina of vacaturetekst te uploaden
 • Je kunt met SkillsInZicht antwoorden vinden op vragen zoals:
  • Welke beroepen, naast het beroep waarin ik nu actief ben of waarvoor ik ben opgeleid, passen bij de vaardigheden die ik heb opgedaan?
  • Welke skills moet ik ontwikkelen om arbeidsmarktfit te blijven?
  • Welke aanverwante beroepen of profielen kunnen ook een geschikte kandidaat opleveren voor mijn (lastig in te vullen) vacature?
 • We nodigen je van harte uit: verken SkillsInZicht.nl zelf!
SkillsInZicht.nl: modules voor werkenden/werkzoekenden en werkgevers

Vorige week introduceerden we ons nieuwste platform: SkillsInZicht.nl. Op dit platform kun je zowel als werkende/werkzoekende en als werkgever gratis en heel eenvoudig een werk-DNA opstellen. Dit is een combinatie van wat je kent (kennis), wat je kunt (vaardigheden) en wie je bent (soft skills/persoonskenmerken). 

 • Als werkende/werkzoekende kun je je cv of gedownloade LinkedIn-profiel uploaden, of een beschrijving van jezelf intypen. Op basis van die informatie stelt het algoritme (slimme computersoftware) vervolgens jouw persoonlijke werk-DNA op. Je hoeft dus geen lange vragenlijsten in te vullen!
 • Als werkgever upload je een vacaturetekst of een getypte beschrijving hiervan, en ook hiervoor stelt het algoritme een werk-DNA op.

Dit werk-DNA is een bron van informatie op zich: het biedt een gemeenschappelijke taal voor alle partijen voor wie het topic Skills interessant is. Maar hier houdt het niet op. Met behulp van dit werk-DNA kun je jouw beroepsmatches vinden. Voor ieder van deze matches is vervolgens een uitgebreide analyse van de vraag naar dit beroep op de arbeidsmarkt te vinden. Voorbeelden hiervan zijn het aantal vacatures, hoe het aantal vacatures door de tijd heen is veranderd, en in welke regio's die vacatures het vaakst voorkomen. Daarnaast laten we zien welke specifieke kennis, vaardigheden en soft skills het meest gevraagd worden in vacatures over dit beroep.

In dit artikel gaan we stap voor stap door de modules van SkillsInzicht heen. Ben je een werkende of werkzoekende, dan is het kopje Klik hier als werkende/werkzoekende voor jou nuttig. Ben je een werkgever, kijk dan naar het tweede kopje: Klik hier als werkgever. Wij hopen met dit platform bij te dragen aan jouw arbeidsmarktfitheid. Ook hopen wij dat je de arbeidsmarkt meer vanuit een skills-perspectief gaat bekijken: namelijk, wat iemand kan en kent en wie iemand is.

Stap voor stap door de modules

Hieronder staat een beschrijving van hoe je de modules kunt gebruiken. Als voorbeelden gebruiken we een steward(ess) met brede werkervaring die zich wil oriënteren op ander werk, en een zorginstelling die op zoek is naar ondersteunend personeel voor verpleegkundigen. Klik hier voor de hele tekst:

Voordat we stap voor stap door de module heen lopen, zullen we eerst ingaan op de vraag: Wat heb ik als werkende/werkzoekende aan SkillsinZicht.nl? Allereerst kun je als werkzoekende jouw persoonlijke werk-DNA gebruiken om te zien welke beroepen met jouw profiel matchen. Misschien kom je hier wel beroepen tegen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht! Ten tweede kun je als werkende je werk-DNA gebruiken om arbeidsmarktfit te blijven, om kansrijke overstapberoepen te vinden, en om te zien welke skills je nog moet ontwikkelen om door te groeien naar een bepaald beroep, of je te ontwikkeling binnen een bepaald beroep. Tot slot vind je informatie over de vraag op de arbeidsmarkt naar beroepen die voor jou interessant zijn..

 

Aan de slag! Stel, je bent een steward(ess). Je hebt veel werkervaring en daarmee een scala aan verschillende skills opgedaan. Wegens de coronacrisis is je baanzekerheid verminderd, dus je wilt je oriënteren op andere beroepen waarvoor je jouw skills zou kunnen inzetten.

 1. Ga naar https://skillsinzicht.nl/
 2. Scroll naar beneden en klik op “Start met zoeken”
 3. Lees de disclaimer en vink dit aan als je akkoord gaat                                                                                            
 4. Vervolgens geef je het algoritme input voor jouw werk-DNA. Het makkelijkst is om je cv te uploaden. Het is ook mogelijk om je LinkedIn-profiel te downloaden en dit als input te gebruiken. Hoe je dit doet, vind je op https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/12651/een-profiel-opslaan-als-pdf?lang=nl. De derde mogelijkheid is om zelf een “micro cv” te typen. Let op dat je hier genoeg informatie over jezelf geeft. Vertel over je werkervaring, welke opleiding(en) je hebt gevolgd, welke specialismen je hebt, wat voor competenties je hebt ontwikkeld, wat voor persoon je bent, etc. Zelfs het invoeren van je hobby’s kan helpen.
 5. Geef Adobe Flash Player toegang om je werk-DNA in 3D te kunnen bewonderen
 6. Het algoritme berekent jouw werk-DNA                                                                                                                      
 7. Klik op Toon mijn matches als je geïnteresseerd bent in de beroepen die matchen met dit werk-DNA
 8. Als je wilt, kun je je resultaten filteren op zaken als opleidingsniveau
 9. Klik op een beroep dat je interessant vindt (bijvoorbeeld, als je wilt meer weten over het beroep administratief medewerker)
 10. Voor ieder zogenoemd Skillscluster zie je hier welke skills noodzakelijk zijn voor dit beroep, en welke niet noodzakelijk, maar wel handig zijn om te hebben; zo kun je gemakkelijk zien welke skills je nog moet bijspijkeren om helemáál in het beroepsprofiel te passen
 11. Tot slot, ben je ook geïnteresseerd in de vraag naar dit beroep op de arbeidsmarkt? Klik dan op Wie zoekt mij?

Voordat we stap voor stap door de module heen lopen, zullen we eerst ingaan op de vraag: Wat heb ik als werkgever aan SkillsinZicht.nl? Kort gezegd, als werkgever kun je een vacature-DNA opstellen om inzicht te krijgen in relevante profielen voor jouw vacature. Misschien word je op ideeën gebracht om in een andere hoek te zoeken naar kandidaten! Tot slot vind je ook informatie over de vraag op de arbeidsmarkt naar de werknemersprofielen die voor jou relevant zijn.

 

Aan de slag! Stel je voor, je bent op zoek naar ondersteunend personeel in de verpleegkunde. Het is heel moeilijk om mensen met een verpleegkunde-achtergrond te vinden, maar je bent voor dit beroep eigenlijk meer geïnteresseerd in daadwerkelijke vaardigheden en soft skills, dan in diploma’s.

 

 1. Ga naar https://skillsinzicht.nl/werkgever (of naar https://skillsinzicht.nl/ en klik op Voor werkgevers)
 2. Scroll naar beneden en klik op Start met zoeken                                                                      
 3. Vervolgens geef je het algoritme input voor het werk-DNA van jouw vacature. Het makkelijkst is om de vacaturetekst rechtstreeks te uploaden. Daarnaast is het mogelijk om zelf een “micro vacature” te typen. Let op dat je hier genoeg informatie geeft over de vacature. Vertel over de gewenste werkervaring, opleiding(en) en specialismen, naar wat voor persoon je op zoek bent, welke talen of computerprogramma’s de persoon moet beheersen, etc.
 4. Geef Adobe Flash Player toegang om je vacature-DNA in 3D te kunnen bewonderen
 5. Het algoritme berekent het vacature-DNA                                                                                                                  
 6. Klik op Toon matches als je geïnteresseerd bent in de beroepen die matchen met dit vacature-DNA
 7. Klik op het beroep dat je interessant vindt, als je hier meer over wilt weten. Voor deze vacature springt de beroepsmatch Medewerker evenementenorganisatie eruit
 8. Voor ieder zogenoemd Skillscluster, zie je hier welke skills noodzakelijk zijn voor dit beroep, en welke niet noodzakelijk, maar wel handig zijn om te hebben; ga met je muis over de skills om een beschrijving van deze skills te zien                                                                    
 9. Tot slot, ben je ook geïnteresseerd in de vraag naar dit beroep op de arbeidsmarkt? Klik dan op Insights
Verken SkillsInZicht.nl zelf!

Kortom, SkillsInZicht.nl biedt interessante tools voor zowel werkenden/werkzoekenden als werkgevers, en nodigt uit om de vraag en het aanbod in de arbeidsmarkt te bekijken vanuit een skills-perspectief. Hoe meer informatie je toevoegt, hoe groter de kans is dat je een interessant en/of bruikbaar resultaat krijgt. Momenteel wordt er gewerkt aan een uitbreiding van de module, waarbij je na het samenstellen van je werk-DNA of vacature-DNA, zelf missende skills kunt toevoegen. Zo kun je het DNA nog completer maken. Hopelijk heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt en ga je nu zelf aan de slag om je mogelijkheden met SkillsInzicht.nl te verkennen en antwoorden op jouw vraagstukken te vinden!

POWERED BY

powered by